انواع پنل یا صفحه نمایش تلویزیون
تاریخچه تلویزیون
تلویزیون اولین بار در سال 1884 میلادی توسط یک دانش آموز آلمانی اختراع شد . نحوه ساخت آن با تلویزیون های کنونی قابل مقایسه نبوده و فقط از لحاظ نمایش یک تصویر نام تلویزیون را بر آن نهادند ، این تلویزیون از یک عکس که به وسیله یک لنز تصویر آن منتقل می شد و یک استوانه روزنه ای شکل تشکیل می شد که در نتیجه حرکت استوانه تصاویر به شکل متحرک دیده می شد اما هر چه باشد سنگ بنای تلویزیون های پیشرفته امروزی محسوب شده و در دنیای تکنولوژی هر چیز که قدم اول در زمینه خویش باشد تا ابد قابل احترام خواهد بود .
ناگفته نماند که دهه 1950 دهه ای مهم در تاریخ تلویزیون به شمار می رود زیرا هم تلویزیون های سیاه و سفید و هم تلویزیون رنگی در این دهه به مرحله بزرگی از ساخت و تولید رسید . صفحه نمایش های تخت و خمیده نیز در دو دهه اخیر به تولید انبوه رسیدند .
تلویزیون امروزه از مهمترین ابزار انتقال اطلاعات در همه جوامع بشری به شمار رفته و در بسیاری از کشورها مهمترین آنها است و کیفیت صفحه های نمایش یا پنل تلویزیون این انتقال اطلاعات را لذت بخش تر می کند به همین دلیل شرکت های تولید کننده صفحه نمایش کیفیت تولیدات خود را روز به روز افزایش داده و باعث تعجب بیشتر علاقمندان به این حوزه می شوند .
از بزرگترین تولید کننده های پنل (panel) تلویزیون در دنیای پیشرفته امروزی می توان به سامسونگ ، ال جی ، سونی ، پاناسونیک ، توشیبا ، شارپ ، هایسنس ، تی سی ال ، جی وی سی ، فیلیپس ، زیمنس ، وستل و اکس ویژن اشاره کرد .
شاید در آن سال ها کمتر کسی فکر می کرد که تلویزیون در آینده به این چنین پیشرفتی برسد که حتی برای اصطلاحات به کار رفته و قطعات داخل آن یک لغت نامه لازم باشد . اصطلاحاتی از قبیل پیکسل ، رزولوشن ، فول اچ دی (full hd) ، فور کا (4k) و چندین اصطلاح دیگر مواردیست که ما در این زمینه به بررسی آنها خواهیم پرداخت .
اصطلاحات
پیکسل : کوچکترین جزء تصویر پیکسل یا pixel نامیده می شود . به طور مثال تعداد پیکسل 1080 × 1920 که اصطلاحاً full hd نامیده می شود بدین معنی است که صفحه نمایش مورد نظر در ردیف افقی دارای 1920 واحد پیکسل و در ردیف عمودی دارای 1080 واحد پیکسل می باشد . هر چه این عدد بالا تر باشد کیفیت صفحه نمایش نیز بیشتر خواهد بود .
رزولوشن (RESULOTION) : به تعداد پیکسل های تشکیل دهنده یک پنل یا صفحه نمایش رزولوشن گفته می شود . متداولترین رزولوشن های کنونی پنل ها اچ دی ( HD ) ، فول اچ دی ( FULL HD ) و فور کا (4K ) می باشد .
اچ دی ( HD ) ، فول اچ دی ( FULL HD ) ، تو کا ( 2K) ، فور کا (4K ) و 8K
HD یا HIGH DEFINITION به معنای وضوح بالا می باشد که شامل صفحه نمایشی است که تعداد پیکسل های آن 720 × 1280 پیکسل می باشد .
FULL HD یا فول اچ دی به صفحه نمایشی گفته می شود که رزولوشن تصویر آن از تعداد 1080 × 1920 پیکسل تشکیل شده است . پنل فول اچ دی پر فروش ترین پنل در میان تمامی پنل ها می باشد .
2K صفحه نمایشی است که از تعداد 2048 × 1536 پیکسل تشکیل شده است .
4K یا فور کا ( UHD ) صفحه نمایشی است که از تعداد 2160 × 3840 پیکسل تشکیل شده است و کیفیت پخش آن چهار برابر 1080 می باشد .
8K : کیفیت صفحه نمایش های 8K یکی از بالاترین کیفیت های حال حاضر در میان تلویزیون و پنل ها می باشد . درواقع رزولوشن موجود در کیفیت پخش 8K به تعداد 7680× 4320 پیکسل می باشد که این تعداد دو برابر 4K می باشد . کیفیت 8K هرچند از لحاظ کیفیت بسیار چشم نواز و زیبا می باشد اما کمتر حافظه ای قادر به حمل ویدئویی با این کیفیت می باشد زیرا حجم تصاویر و ویدئوهای 8K بسیار بالا است .
16K : اخیرا و در نمایشگاه CES شرکت سونی از یک تلویزیون با کیفیت پنل 16K رونمایی کرد که به نوبه خود منحصر به فرد و خارق العاده است .رزولوشن این صفحه نمایش 15360 × 8640 پیکسل می باشد . کیفیت صفحه نمایش 16 K ، 64 برابر اچ دی و 16 برابر 4K می باشد .شرکت سونی فعلا تصمیمی برای تولید انبوه آن نگرفته زیرا هزینه تولید آن بسیار بالا می باشد. قطعا در آینده ای نه چندان دور حرف های بسیاری در مورد این صفحه نمایش ها خواهیم شنید .
البته امروزه صفحه نمایش های با کیفیت های متفاوت تر و بالاتر توسط شرکت های معتبر سازنده پنل تلویزیون ، تولید شده که در فرصتی دیگر به توضیح آنها نیز خواهیم پرداخت .
انواع صفحه نمایش یا PANEL
اولین صفحه نمایش های با کیفیت CRT نامیده می شدند که از لامپ های کاتدی تغذیه می کردند و صفحه نمایش آنها را پوششی از جنس فلورسنت تشکیل می داد ،کیفیت آنها چندان مطلوب نبود و همچنین مصرف برق آنها نیز زیاد بود.
پنل LCD : پنل تلویزیون ال سی دی از ماده ای به نام کریستال مایع درست شده است البته این ماده مایع نیست و خصوصیاتی شبیه به مایع و جامد دارد و حساس به گرما است . در ال سی دی (LCD) تمامی تصویر یا پیکسل ها از یک منبع نور تغذیه کرده و تصویری یکنواخت به ما ارائه می دهند که به آن بک لایت ( BACK LIGHT ) گفته می شود . این صفحه نمایش هم در تلویزیون و هم در گوشی تلفن همراه به کار می رود .
هزینه ساخت ال سی دی نسبت به ال ای دی پایین تر است اما در ال سی دی کیفیت نمایش رنگ مشکی به شکل عمیق نمی باشد و همچنین ضخامت صفحه نمایش ال سی دی نیز نسبت به ال ای دی بیشتر است .
پنل LED : صفحه نمایش ال ای دی LED ( LIGHT EMITTING DIODE ) در واقع از لحاظ کیفیت تفاوت چندانی با ال سی دی ندارند ، در ال ای دی هر کدام از پیکسل ها از لامپ های ال ای دی که در کنار یا پشت تلویزیون تعبیه شده اند تغزیه می کنند . صفحه نمایش LED از مصرف برق بسیار پایین تری برخوردار بوده و طول عمر بیشتری نسبت به ال سی دی دارند اما هزینه ساخت آنها بیشتر است .
پنل OLED : پنل اولد یا صفحه نمایش او ال ای دی مانند ال ای دی از منبع تغذیه گسترده و به روش لامپ های ال ای دی استفاده می کند با این تفاوت که یک لایه محافظ نازک و ارگانیک به آن اضافه شده است ، از ویژگی های آن می توان به وزن کم ، مصرف برق پایین و نمایش رنگها به شکل بسیار عمیق می باشد و در نتیجه تصویری با کیفیت تر را به بیننده ارسال می کند .
اولین تولید کننده اولد OLED در جهان شرکت ال جی الکترونیکس است که هم اکنون نیز رقابت شدیدی با شرکت سامسونگ در ساخت این پنل ها دارند .
پنل QLED : آخرین صفحه نمایش ساخته شده توسط شرکت های بزرگ کیولد یا QLED نام دارد که از تکنولوژی کاملاً متفاوتی نسبت به سایر پنل ها استفاده می کند بدین ترتیب که در QLED ها پیکسل ها به فناوری کوانتوم QUANTOM مجهز شده اند . در این پنل ها دقت تصویر و کیفیت آن به رده بسیار بالایی رسیده و همه چیز ارتقا یافته است .
اولین تولید کننده QLED شرکت سامسونگ می باشد که آن را در سال 2017 معرفی کرد .
پنل AMOLED : یک صفحه نمایش آمولد ، شامل تکنولوژی Active matrix of oled برای پیکسل های فعال می باشد که آن بدین معنی است که برای هر پیکسل لایه ای نازک از ماتریس فعال تعبیه گردیده . برای کارایی بیشتر پیکسل ها از فناوری TFT یا وجود دو ترانزیستور استفاده شده که یکی برای شارژ خازن ها و دیگری برای توقف شارژ آنها است .
به طور خلاصه تکنولوژی آمولد نسبت به سایر رقیبان زمان پاسخگویی بسیار سریعتری دارد که این امر تماشای فیلم ، عکس و بازی را لذت بخش تر می کند . در صفحه نمایش AMOLED در هنگام نمایش رنگ مشکی نور پیکسل به کلی خاموش می شود که این امر به عمق بیشتر رنگ و صرفه جویی بیشتر در مصرف انرژی کمک خواهد کرد .
هرچند سامسونگ از بزرگترین تولیدکنندگان آمولد محسوب می شود اما شرکت های موتورلا و اچ تی سی نیز توانایی ساخت این صفحه نمایش را دارا هستند .
پنل IPS : در نقطه مقابل AMOLED صفحه نمایش IPS آی پی اس وجود دارد . صفحه نمایش IPS از تکنولوژی کاملاً متفاوتی نسبت به آمولد بهره می برد بدین ترتیب که برخلاف آمولد که در آن هر پیکسل دارای نور پس زمینه مختص یه خود می باشد در IPS تمامی پیکسل ها از یک منبع نور تعذیه می شوند که البته این موضوع مزایا و معایب مختص به خود را دارد . پنل IPSنسبت به AMOLED میتواند رنگ ها را طبیعی تر نشان دهد اما نه به آن شفافی و غلظتی که در آمولد هست که این موضوع بستگی به سلیقه کاربران داشته و هر شخصی بسته به نیاز و هدف استفاده ، متمایل به استفاده از یکی از تکنولوژی های مطرح شده دارد . از دیگر مزایای پنل های IPS می توان به زاویه دید گسترده اشاره کرد که همین موضوع باعث شده که بیشتر تولیدات تلویزیون در جهان با این پنل انجام شود .
امروزه به دلیل پیشرفت تکنولوژی و دست یابی به سخت افزار و نرم افزارهای مدرن تر ، پنل های IPS و AMOLED هرکدام نقطه ضعف های خود را برطرف کرده و دیگر آن معایب سابق را دارا نیستند و در عمل کارایی آنها بسیار به هم نزدیک شده است .
دیدگاه های ثبت شده
مدیران سایت در اسرع وقت نظر شما را درج می کنند. در صورت سوالی بودن مطلب شما، به آن به نحو احسنت پاسخ داده خواهد.